Jump to content

  (0 reviews)

  Kako se izboriti sa iluzijama?

  Niko ne voli štetočine, a posebno u velikom broju. Verovatno su vam prvo pale na pamet bubašvabe. Šalu na stranu, mislio sam na Dota 2 heroje sa sposobnošću da prave kopije samih sebe. Kad bolje razmislim možda i imaju neke sličnosti. Brzo se množe, prave ogromnu štetu, i apsolutni je košmar predvideti gde će sledeće da se pojave i gde im je izvor. Takođe je skoro nemoguće otarasiti ih se i čini se da će da vas progone zauvek. Čak je i prilično odvratno gledati ih i biti u njihovom prisustvu. Eto, ipak imaju mnogo toga zajedničkog. Ko zna, verovatno će preživeti i nuklearnu apokalipsu.

  Nazad na Dotu, iluzije su veoma moćna mehanika koja ima široku upotrebu. Možete da farmujete, kako lejn tako i džunglu, da split pušujete, da zavarate protivnika i radite masivan damage u teamfight-ovima. Pored toga pojedini itemi kao Diffusal Blade udesetostručuju njihovu snagu. Ako vidite mnogo iluzija, u partiji je verovatno Phantom Lancer, Naga Siren, Chaos Knight ili Terrorblade, ili pak bilo koji heroj koji je kupio Manta Style. Magije koje stvaraju iluzije poseduju i drugi, ali ćemo se mi fokusirati samo na gore pomenute.

  Razlog zbog koga su iluzije prilično notorna pojava je da vam treba ili specifičan lineup heroja ili savršena timska koordinacija kako biste savladali dotičnu pošast. Poznato je da je užasno teško pronaći ”pravog” PL-a u fajtu, ili da partija sa Nagom često traje minimum sat i po. Iluzije skejluju sa itemima koji daju statove, što je takođe veliki problem jer su njihovi nosioci uglavnom agility keriji sa odličnim atributima. Ovde smo da vam malo olakšamo nedoumice u pick fazi.

  naga1.jpg.254cd2f2b7a2555d0fd8c90a017decb0.jpg

  Naga se sprema da vam uništi dan

  Kao nastavak prethodne priče o statovima, iluzije dobijaju base armor od originalnog heroja, što znači da će sa višim levelom i itemima koji daju agility veoma lako imati sve veći i veći armor. Sa druge strane, dobijaju samo 25% base magic resistance-a od originalnog heroja, i uglavnom neće uopšte rasti. Budući da iluzije inače primaju veću štetu od svih izvora, a masivan armor bitno umanjuje fizički demidž, magije su im slaba tačka. Ovakvi heroji takođe zaista ne žele da prave BKB, jer njihove kopije nemaju nikakvu korist od njega. Zbog toga ćete u narednoj listi uglavnom naletati na heroje koji imaju veliki magic damage output.

  Prvo par reči o pojedinim itemima, jer i oni igraju bitnu ulogu u deiluzijinaciji.

  • Ofanzivni: Battle Fury, Radiance i Mjollnir svi rade aoe demidž. U zavisnosti od vašeg heroja, trebali biste da se opredelite za jedan od ovih itema. Vredi pomenuti i Static Charge aktiv od Mjollnir-a i Radiance pasiv, koji će i da oslepi iluzije. Zbog ovoga je delom i defanzivan item. Isto važi i za Shiva’s Guard, koji takođe radi aoe štetu i usporava, ali daje i solidan armor. Single target ali svejedno korisni, Dagon i Scythe of Vyse trenutno uništavaju iluzije.
  • Defanzivni: Pošto iluzije uglavnom rade physical damage, valja imati bilo koji timski armor item. Jedan od boljih je Crimson Guard, čija aktivna komponenta blokira fiksan broj fizičkog demidža. Ako ste support, valja uzeti Ghost Scepter ili Glimmer Cape, i moliti se da neprijatelj nema dispel ili detection, redom. Itemi sa evazijom su takođe situaciono dobra ideja, jer iluzije ne dobijaju true strike od originala, ako izuzmemo Bloodthorn aktiv. Na kraju bih pomenuo i BKB, ako želite da se odbranite od nesnosnog mana break-a.
  • Utility: Boots of Travel je dobro rešenje za split-pushing iluzije.

  pl1-1.png.f8f61475d14ab4afc1b43e2fdacf4584.png

  PL ponovo nekome zagorčava život

  A sada heroji. Uglavnom neću navoditi one kojima je preporučeno da prave gore pomenute iteme, već one koji na meč utiču svojim magijama i playstyle-om.

  • Heroji sa masivnim AoE magic damage sposobnostima: Sand King-ov Sand Storm i Epicentre, Zevsove spamerske magije, veliki ultiji Crystal Maiden i Enigme su odlična rešenja. Magije koje rade procentualni damage kao Underlord-ov Firestorm ili pure damage spelovi od Timbersaw-a su takođe uvek poželjni. Axe je isto veoma pogodan, jer ne samo da ima pure damage, već i aoe kontrolu. Ova lista ne bi bila kompletna bez Earthshaker-a i Legion Commander i njihovim nukovima koji rade štetu baziranu na broju jedinica koje pogode. Na kraju bih pomenuo i Leshrac-a i njegovu Pulse Novu koja prži sve okolo.
  • Heroji sa splash napadom: Iako fizički demidž nije uvek najsjajnija opcija, može zaista da briljira ako skupite dovoljno itema. Kunka i Sven imaju built-in cleave, dok naš omiljeni admiral može da proizvede i solidnu količinu magic damage-a. U sličan koš možemo da smestimo Embera, s tim što je on baš zavisan od itema. Što se tiče ranged heroja imamo Gyrocopter-a, Elder Dragon Form Dragon Knight-a, Templar Assassin i Meduzu. Pazite se mana break-a ako igrate gorgonu.
  • Heroji koji trenutno uništavaju iluzije: Heroji koji poseduju hex magiju kao Shadow Shaman i Lion imaju ovu sposobnost. Lion postiže isti efekat sa Mana Drain-om, kao i Pugna sa Life Drain-om. Brewmaster-ov Dispel Magic se možda neće odmah rešiti iritantnih kopija, ali će barem naneti 1000 aoe demidža. I na kraju, čak i Disruptor-ov Glimpse odstranjuje iluzije.
  • Heroji sa nekim utility magijama: Ovde bih pomenuo par heroja koji ne štete illusion herojima direktno, već ih okreću protiv njihovog sopstvenog tima. Reč je o Winter Wyvern ultiju i Disruption-u od Shadow Demona.

  Još bih naglasio da će vam dobra timska igra dosta olakšati posao. Efikasna kontrola mape i koordinisanost kretanja su nužne ne samo u teamfight-ima već i u odbrani od split-pusha.

  Ovo je bio kratak rezime i ”puškica” protiv pošasti kakve su iluzije. Srećno u vašoj deiluzijinaciji!
  User Feedback

  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest

 • discord-widget-slika.jpg.a4153c7b72f93452189d4594db55f96e.jpg

×
×
 • Create New...